Son günlerde gümdemde olan bu maymun çiçeği virüsü nedir? İnsandan insana bu virüs nasıl bulaşır? Peki vürüs her hangi bir insana bulaştığı zaman nasıl bir semptomlar ortaya çıkıyor, ve maymun çiceği virüsü ölümcül mü? gibi sorular sürekli insanların kafasını kurcalıyor.
Maymun çiceği virüsü nedir?
Son günlerde ortaya çıkan maymun çiceği vürüsü çok nadir görülen bir vürüs türüdür. Çicek vürüsü ile benzerlik gösterir.
Nasıl bulaşır?
Maymun çiceği virüsüne yakalanmış bir ile yakın temas kurulması halinde kolaylıkla bulaşabiliyor. Vücuttaki deri yarıkları, solunum yolları ve göz yoluyla kolaylıkla bu blgelerden girebiliyor. Ayrıca eşler arasında bu virüse yakalanmış bir varsa cinsel ilişki yoluyla dahi bulaşabiliyor.

Maymun çiceği vürüsü ölümcül mü?
Vürüse yakalanan insanların çoğu hastalığı hafif bir şekilde atlattığı gözlemlenmiştir. Vürüs bazen su çiceğine benzer semptomlar göstermekte ve bir kaç haftaya kendiliğinden geçtiği söyleniyor. Ancak bazı insanlar için çok ağır geçtiği söyleniyor, batı afrikda ölümlere dahi yol açtığı bilinmekte.
Semptomları nedir?
Maymun çiceği virüsnün semptomları ateş, baş ağrısı, şişlikler, sırt ağrısı, kas ağrısı ve halsizlik halinde kendini gösteriyor. Vücuttaki ateş düştükten sonra yüzde, vücudun diğer bölgelerinde ve çoğunlıkla avuç içlerinde deri dökülmeleri ortaya çıkıyor. Bu vücuttaki deri dökülmeleri şiddetli kaşıntılara yol açıyor, kaşıdığımız zaman dökülüyor ve geriye yara izleri bırakıyor
Peki tedavisi bulunuyor mu?
Maymun çiceği virüsünün tedavisi maalesef bulunmuyor. Fakat vürüsün yayılmasını engelleyerek kontrol altına alabiliriz. Çicek hastalığında kullanılan aşı maymun çiceği virüsü vakalarında kullanılıyor ve %85’lik bir etki gösterdiği gözlemlenmiştir.
Salgın olasılığı var mı?
İngiltere hal sağlığı uzmanlarına göre ulusal çapta bir salgına sebep olma olasılığı oldukça düşük. Nottingham Üniversitesi’nden Moleküler Viroloji Profesörü Profesör Jonathan Ball, “Maymun çiçeği bulaşan bir kişiyle temasta bulunan 50 kişiden sadece birinin hastalığa yakalanması virüsün bulaşıcılığının ne kadar zayıf olduğunu gösteriyor” diyor